top of page
בניין ירוק

בניה ירוקה

GO GREEN
SAVE EARTH

בניה ירוקה היא בנייה הנעשית תוך הכרות מעמיקה של מאפייני האקלים המקומי ושל אלמנטים פיזיים מקומיים אחרים, השואפת לייצר מבנים המאפשרים רמת נוחות גבוהה, תוך צריכת אנרגיה נמוכה, המתבטאת בין השאר בצמצום ההוצאות השוטפות של הדיירים. מדובר בתכנון ובניה הנעשים מתוך כוונה לצמצם את השפעת הבניה על הסביבה בהיבטים של אנרגיה, מים, פסולת וחומרים. 

מחלקת בניה ירוקה בחברת פיתוח סביבה וקיימות בע"מ מתמחה בליווי פרויקטים מכל הסוגים ובכל רמות התכנון - מרמת תכנית המתאר ועד לתכנון מפורט של המבנים.

עבודתנו נעשית מול ציוותי התכנון תוך הבנה מעמיקה של תהליכי התכנון והביצוע ובסיוע תוכנות הדמיה מהמתקדמות בעולם על מנת להעריך את השפעת התכנון על סביבת הפרויקט ועל נוחות הדיירים.

בחברה נצבר ניסיון רב והיכרות יסודית עם תהליכי האישורים ברשויות ובמכוני ההתעדה.  השימוש בשירותינו מבטיח הליך מהיר ומקצועי.​

Eco%252520Friendly%252520Buildings_edite

LEED

LEED

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) הוא תקן וולונטרי אמריקאי לתכנון, הקמה ותפעול של מבנים ירוקים. מערכת הדירוג  LEED בתקן  מתייחסת להיבטים שונים של קיימות והפחתת השפעות סביבתיות הקשורות למבנים - חיסכון באנרגיה, מחזור וניצול משאבים, בריאות ונוחות משתמשים. התקן מורכב מדרישות חובה וסעיפים וולונטאריים שעבורם הפרויקט יכול לצבור נקודות. בהתאם לכך, הציון הסופי של הפרויקט מחושב כמידת ביצוע המעניקה לפרויקט את רמת הדירוג שלו. רמות הדירוג משתנות בין "מוסמך" ל"פלטינום".

התקן מוכר כסימן איכות לקיימות במבנים ברחבי העולם וחברות רבות דורשות היום מהמבנים שהן שוכרות עמידה בדרגה כזו או אחרת בתקן.

התקן האמריקאי הינו תקן קפדני מאוד הדורש מצוותי התכנון שיתוף פעולה והיכרות עם תקנים אמריקאים נוספים (ASHREA ועוד). מעל הכל, התקן דורש תיעוד מדוקדק של התכנון, של הרכש ושל הביצוע.

חברת ESD מלווה מספר פרויקטים לתקן LEED על פרקיו השונים, ביניהם פרויקט מלון שחרות.

פרויקט שחרות ממוקם בליבה של מערכת אקולוגית שברירית כגון מדבר הנגב, משום כך בחרו הבעלים של פרויקט שחרות ומפעיל המלונות - חברת המלונות היוקרתית התאילנדית “six senses”, לבנות את המלון תוך עמידה בדרישות התקן Hospitality CI LEED (V3). אתר הנופש שחרות כולל כשישים סוויטות ובניין ראשי המציע מסעדה, ספא וחוות גמלים קטנה, ומשתרע על שטח כולל של כ 18 דונם.

תקן ירוק ישראלי

השימוש בתקן הישראלי לבניה ירוקה-5281, הפך לנפוץ בעקבות החלטת פורום ה-15 לאמצו.

העמידה בתקן מחויבת היום כתנאי להיתר ברב המוחלט של ערי הפורום. לאחרונה עבר התקן עדכון מקיף הן במבנה והן בתכנים המקצועיים, כך שיתאים יותר לתהליכי התכנון והבנייה המקומיים ותוך התחשבות בלקחים שנצברו מיישומו במהלך העשור האחרון.

בגרסתו המעודכנת, התקן נוגע במאפייני המבנה המאוגדים בעשרה תחומים:

1 . אנרגיה .2 קרקע .3 מים .4  חומרים .5  בריאות ורווחה .6 פסולת .7  תחבורה .8  ניהול אתר הבנייה .9  חדשנות (בחלקים שקיים בהם פרק זה)  10. תפעול (בחלקים שקיים בהם פרק זה)

המאפיינים מתחלקים לסעיפי חובה ולסעיפי רשות המזכים את הפרויקט בניקוד.

הדירוג על פי התקן נע בין דרגת הבסיס -כוכב אחד, (55 נקודות) לבין בניין ירוק מתקדם -חמישה כוכבים, (90 נקודות ומעלה)

תהליך ההתעדה
על מנת לקבל הסמכה לתקן בנייה ירוקה, מלווה הבניה הירוקה מגבש ביחד עם צוות התכנון את האסטרטגיה המיטבית שתאפשר לפרויקט לצבור את הניקוד הנדרש לעמידה בתקן בדירוג הרצוי.

לאחר גיבוש הפרוגרמה לבנייה ירוקה יהיה על המלווה להגיש חומרים למכון ההתעדה שאיתו התקשר הפרויקט, המוכיחים עמידה בכל אחד מסעיפי התקן הכלולים באסטרטגיה שגובשה. אישור הפרויקט מתבצע בשני שלבים: להמשך קריאה

תקן ירוק ישראלי

מבנים קיימים ושימור

רטרופיט, משמעותו שדרוג מבנים קיימים, באמצעות עדכון והתאמה מחדש של מעטפת המבנה והמערכות המותקנות בו, על מנת לשפר את תפקודו.

שדרוג מבנים קיימים תופס היום תאוצה בכל העולם מתוך הבנה שפיתוח שטחים חדשים הינו מוגבל ובעל משמעות הרסנית למאזן האקולוגי וכי הדגש צריך להיות מוסט לשיפור תנאי המחייה והיעילות האנרגטית במבנים הקיימים.  פוטנציאל החיסכון הגלום בפעולות אלה גדול והוא מציג גם יתרונות מהותיים מבחינת איכות החיים של התושבים, שמירה על התמהיל החברתי ושיפור חזות העיר. עם זאת, שדרוג מבנים הינו פעולה מורכבת משום שהיא נוגעת בהיבטים טכניים, כלכליים, חברתיים ואדמיניסטרטיביים שאינם קלים לגישור.

בשנת 2011 ערכנו מחקר בנושא פוטנציאל החיסכון האנרגטי הטמון בשיפוץ מבנים קיימים בשיתוף עם משרד אדריכל העיר תל אביב-יפו. המסמך היווה בסיס למסמך מדיניות עירונית בנושא שיפוצים ירוקים. עד היום אנחנו מעורבים בפעילות שמובילה עיריית תל אביב בתחום זה.

עבודת ההמשך, בשיתוף עם מחלקת השימור בעיריית תל אביב, התמקדה במבנים לשימור ולשימור מחמיר. על מנת להבטיח שימור ושימוש מחדש בבניין קיים, חשוב להתאימו לצרכיו של הדייר המודרני ולכן יש לראות בהתייעלות אנרגטית ועדכון טכנולוגי מרכיבים חיוניים להצלחתו של מיזם השימור.

שילוב פעולות שיפוץ ירוקות והתייעלות אנרגטית במבנים לשימור, הינו תהליך מורכב ואינו מובן מאליו במערכת השיקולים העומדים מול צוות התכנון. מול השימוש בטכניקות השונות עומדים לעיתים קרובות שיקולים טכניים, הנדסיים או אדריכליים וכן שיקולים כלכליים.

במסגרת העבודה, בחנו את הטמעתם של עקרונות הבנייה הירוקה, הלכה למעשה, במספר פרויקטי "פיילוט" . בחלקם הגדול של הפרויקטים בהם היינו מעורבים, הגיעו המבנים להישגים מרשימים בתחום הבנייה הירוקה וההתייעלות האנרגטית.

שימור
bottom of page